Pizza wg Janóża ;-)


31 marca 2019, 16:06

]PIZZA 

300 gram mąki pszennej (typ 650)

200 g gram mąki kukurydzianej

¼ kostka drożdzy

1 łyżka soli

1łyżka cukru

250 ml mleka letniego ( 1 szklanka)

250 ml wody (1 szklanka)

2-4 łyżek oliwy

 

Wykonanie:

250 ml mleka zagrzać tak żeby miało temperaturę letnią ale nie gotować. Do miski wrzucić ¼ kostke drożdży + sól i cukier. Gdy mleko ma już odpowiednią temperaturę ciepła wlać większe pół szklanki mleka tyle samo wody i rozmieszać z drożdżami. Następnie dodać do rozczynu 200 gram mąki pszennej i 200 gram maki kukurydzianej i mieszać tak długo aż urobić się ładna kulka od czasu do czasu dosypując mąki lub dolewając pozostałości wody i mleka razem wymieszanego. Gdy już nam się formuje ładna kuleczka dodajemy teraz oliwę i dalej ugniatamy tak aby kulka ciasta wyglądała na elastyczną i gladką.

Następnie odstawiamy na ok. 20 – 30 min.

W tym czasie możemy przygotować sobie nasze ulubione dodatki na pizze:

1.) kiełbasa, cebula, pieczarki, ser, oregano, bazylia

[cebule warto przesmażyć tak samo należy zrobić z kiełbasą ale na osobnych patelniach]

2.) krewetki mrożone gotowane, oliwki, kukurydza, ser, oregano, bazylia

 

 

Sos pomidorowy na pizze:

500 gram całe pomidory z puszki lub pomidorów świeżych

2-3 ząbkóww czosnku

Świeża bazylia – kilka listków wg. uznania

sól, pieprz ,cukier

oliwa

 

Wykonanie:

Pomidory z puszki dajemy do wysokiego pojemnika, następnie dodajemy wszystkie składniki. Wszystko to razem rozdrabniamy blenderem.

 

Sos czosnkowy:

majonez

śmietana 18 %

1 główka ząbku czosnku

sól, pieprz, cukier

2 łyżeczki oliwy

 

Wykonanie:

Majonez i śmietane mieszamy razem dodajemy przyprawy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskarkę i dodajemy do majonezu i smietany a nastepnie dodajemy oliwę.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz