Pizza wg Janóża ;-)
31 marca 2019, 16:06
]PIZZA
300 gram mąki pszennej (typ 650)
200 g gram mąki kukurydzianej
¼ kostka drożdzy
1 łyżka soli
1łyżka cukru
250 ml mleka letniego ( 1 szklanka)
250 ml wody (1 szklanka)
2-4 łyżek oliwy
Wykonanie:
250 ml mleka zagrzać tak żeby miało temperaturę letnią ale nie gotować. Do miski wrzucić ¼ kostke drożdży + sól i cukier. Gdy mleko ma już odpowiednią temperaturę ciepła wlać większe pół szklanki mleka tyle samo wody i rozmieszać z drożdżami. Następnie dodać do rozczynu 200 gram mąki pszennej i 200 gram maki kukurydzianej i mieszać tak długo aż urobić się ładna kulka od czasu do czasu dosypując mąki lub dolewając pozostałości wody i mleka razem wymieszanego. Gdy już nam się formuje ładna kuleczka dodajemy teraz oliwę i dalej ugniatamy tak aby kulka ciasta wyglądała na elastyczną i gladką.
Następnie odstawiamy na ok. 20 – 30 min.
W tym czasie możemy przygotować sobie nasze ulubione dodatki na pizze:
1.) kiełbasa, cebula, pieczarki, ser, oregano, bazylia
[cebule warto przesmażyć tak samo należy zrobić z kiełbasą ale na osobnych patelniach]
2.) krewetki mrożone gotowane, oliwki, kukurydza, ser, oregano, bazylia
Sos pomidorowy na pizze:
500 gram całe pomidory z puszki lub pomidorów świeżych
2-3 ząbkóww czosnku
Świeża bazylia – kilka listków wg. uznania
sól, pieprz ,cukier
oliwa
Wykonanie:
Pomidory z puszki dajemy do wysokiego pojemnika, następnie dodajemy wszystkie składniki. Wszystko to razem rozdrabniamy blenderem.
Sos czosnkowy:
majonez
śmietana 18 %
1 główka ząbku czosnku
sól, pieprz, cukier
2 łyżeczki oliwy
Wykonanie:
Majonez i śmietane mieszamy razem dodajemy przyprawy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskarkę i dodajemy do majonezu i smietany a nastepnie dodajemy oliwę.